Kronen en bruggen

Het plaatsen of vervangen van kronen en bruggen is een behandeling die door Tandheelkunde Steehouder in Enter wordt aangeboden, de bedoeling van het plaatsen van kronen en bruggen is het vervangen van ontbrekende tanden of kiezen in uw gebit. Voor het plaatsen van een brug zijn over het algemeen meerdere afspraken bij de tandarts nodig, een brug benadert echter de oorspronkelijke vorm en functie van uw tand en/of kies het meest. Een brug kan nodig zijn om verschillende redenen, voorbeelden hiervan zijn kauwproblemen of om te voorkomen dat na het verlies van een tand of kies de rest van het gebit scheef gaat staan of uit gaat groeien. Bij het ontbreken van enkele tanden in uw gebit, is de kans zonder plaatsing van een brug groot dat de tanden in het gebit gaan verschuiven en scheef gaan staan. Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Een brug bestaat uit meerdere kronen welke verbonden zijn door middel van een brugtussendeel.

Procedure

Voor het plaatsen van een brug door uw tandarts zijn over het algemeen twee of drie afspraken nodig in een tijdsbestek van één tot drie weken. De behandeltijd is onder andere afhankelijk van het tandtechnisch laboratorium, waar uw brug geproduceerd wordt.

1. De eerste afspraak bestaat uit het afslijpen van uw tand of kies zodat er een kroon op past. Na het afslijpen wordt er een afdruk van uw kaak gemaakt, hiervoor wordt een afdruklepel in uw mond geplaatst. Deze afdruk wordt gebruikt om een gipsmodel van uw kaak te maken.

2. De tandarts voert een beetregistratie uit, om te bepalen hoe uw tanden en kiezen ten opzichte van elkaar staan om zodoende de hoogte en de vorm van de kauw- of snijvlakken te bepalen. Hiervoor wordt u gevraagd kort in een wasplaatje te bijten.

3. Samen met tandarts Steehouder bepaalt u welke kleur uw kroon en/of brug krijgt. Wanneer een kroon of brug zichtbaar is in de mond, wordt vaak gekozen voor een tandkleurige laag van porselein voor een natuurlijke look.

4. Ter overbrugging van de tijd tot de plaatsing van de brug, plaatst uw tandarts een tijdelijke brug. Deze voorkomt het verschuiven van uw gebit en beschermt uw afgeslepen tand of kies. Het is belangrijk met deze noodbrug tijdelijk geen harde of kleverige producten te eten en contact op te nemen met Tandheelkunde Steehouder als deze tijdelijke brug losraakt.

5. Bij de laatste afspraak wordt uw nieuwe brug vastgezet in uw gebit waarbij de tandarts controleert of de brug goed past. Wanneer deze goed past, wordt uw brug vastgezet met een definitief snelhardend cement.

Is het plaatsen van kronen en/of bruggen pijnlijk?

Het plaatsen van kronen of bruggen is bij Tandheelkunde Steehouder niet pijnlijk. Bij het afslijpen van uw tand of kies wordt er door de tandarts meestal een verdoving geplaatst.

Kronen en bruggen bij Tandheelkunde Steehouder

Kronen en bruggen worden bij Tandheelkunde Steehouder in Enter altijd door uw vaste behandelaar geplaatst. Door duidelijke informatie over de behandeling en persoonlijke aandacht voor u en uw gebit streeft Tandheelkunde Steehouder naar een zo prettig mogelijke behandeling. Heeft u vragen, wilt u een afspraak maken of zich inschrijven als patiënt bij Tandheelkunde Steehouder? Neem dan telefonisch (0547-214011) of per e-mail (info@tandheelkundesteehouder.nl) contact met ons op of vul het online inschrijfformulier in.

Kosten

Het tarief voor het plaatsen kronen en bruggen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal vlakken waaruit de tand of kies bestaat en het materiaal dat gebruikt wordt. Tandheelkunde Steehouder maakt gebruik van de standaard tarieven die zijn opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De tarieven voor kronen en bruggen vindt u hier.