Protheses

In de praktijk van Tandheelkunde Steehouder wordt het aanmeten, plaatsen en repareren van kunstgebitten aangeboden. Er zijn verschillende redenen waarom u ervoor kunt kiezen een kunstgebit te nemen, bijvoorbeeld een zwak gebit, slechte verzorging of een ongeval. Een kunstgebit kan ook noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer er in uw gebit door omstandigheden onvoldoende tanden aanwezig zijn om naar wens te functioneren. Globaal zijn er drie opties wanneer u besluit een kunstgebit te laten plaatsen: een gedeeltelijke prothese, een volledige prothese of een klikgebit.

Verschillende mogelijkheden protheses Tandheelkunde Steehouder

Een gedeeltelijke prothese is een prothese dat een gat als gevolg van het ontbreken van één of enkele tanden of kiezen in uw gebit kan opvullen en wordt volledig gemaakt van kunsthars òf van een combinatie van metaal en kunsthars.

Wanneer u een groter deel van uw gebit wilt vervangen of opvullen, kunt u kiezen voor een volledige prothese. Dit is een kunstgebit bestaande uit een boven- en/of een onderkaak welke u 'los' in uw mond draagt.

Wanneer een volledige prothese problemen oplevert met het functioneren van uw mond en gebit, bijvoorbeeld omdat de prothese(s) onvoldoende houvast in de mond hebben, kan er gekozen worden voor een 'klikgebit'. Een klikgebit is een kunstgebit dat in uw mond bevestigd wordt aan zogenaamde implantaten, dit zijn een soort titanium schroeven, waardoor er meer houvast gecreëerd wordt.

Procedure – Het aanmeten en plaatsen van een kunstgebit

In de tandartspraktijk van Tandheelkunde Steehouder wordt er gekozen het aanmeten en plaatsen van een kunstgebit te verdelen over vijf afspraken.

1. Tijdens de eerste afspraak wordt er een afdruk gemaakt van uw kaken met een standaard afdruklepel, u wordt gevraagd hier enige tijd in te bijten zodat er een afdruk van uw gebit achterblijft. Van deze afdrukken worden op maat gemaakte afdruklepels gemaakt welke gebruikt worden tijdens uw tweede afspraak voor uw kunstgebit.

2. Tijdens de tweede afspraak wordt er met behulp van de op maat gemaakte afdruklepels een nauwkeurigere afdruk gemaakt van uw mond inclusief alle spieren in de mond en wang. Zo kan nauwkeurig bepaald worden waar de rand van het kunstgebit hoort te komen. Tenslotte wordt er nog een afdruk van uw hele kaak gemaakt, dit alles met als doel een zo optimaal mogelijke pasvorm van uw kunstgebit.

3. De derde afspraak is erg belangrijk, dan wordt namelijk de zogenaamde beetbepaling uitgevoerd door de tandarts. Met de beetbepaling bepaalt de tandarts hoe uw bovenkaak en onderkaak ten opzichte van elkaar staan. Naast de beetbepaling kiest u tijdens deze afspraak welke kleur, vorm en stand de tanden in uw kunstgebit krijgen.

4. Tijdens de vierde afspraak gaat u uw nieuwe kunstgebit passen. De kleur, vorm en stand van de tanden tijdens het passen zijn definitief, maar staan tijdens het passen nog vast in was. Wanneer het gebit tijdens het passen niet naar uw wens is, kan de was verwarmd worden om zodoende correcties te kunnen toepassen. Ook kan er tijdens het passen gekozen worden om de tanden nog iets bij te slijpen. Tenslotte kijkt de tandarts of de beetbepaling tijdens de vorige afspraak gelukt is.

5. Uw kunstgebit is klaar! Het kunstgebit wordt geplaatst en de tandarts controleert of er geen scherpe randjes zijn. Na het plaatsen voelt uw kunstgebit mogelijk onwennig in uw mond, dit kan enkele weken duren. Bovendien kunnen er in deze weken zogenaamde drukplaatsen of pijnlijke plekken ontstaan, dit kan de tandarts of de assistent gemakkelijk voor u corrigeren.

Kosten

De kosten voor protheses in uw gebit zijn afhankelijk van verschillende factoren. Tandheelkunde Steehouder maakt gebruik van de standaard tarieven die zijn opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De tarieven voor protheses vindt u hier