Vullingen

Vullingen zijn bedoeld om gaatjes in uw tand en/of kies te vullen en het materiaal voor het plaatsen van een vulling dat gebruikt wordt bij Tandheelkunde Steehouder is composiet. Gaatjes in uw gebit ontstaan vaak door bacteriën die zich aan uw tanden en kiezen hechten en zich hier nestelen om vervolgens een wit laagje over uw tanden te vormen, dit heet tandplaque. Wanneer tandplaque niet wordt verwijderd, veroorzaakt dit gaatjes in het oppervlak van het tandglazuur op uw tanden. Groeien deze gaatjes groter dan vormen zij na een tijdje één groot gat, wat een caviteit genoemd wordt. Het is belangrijk om een gaatje in uw gebit te vullen, zodat deze niet groter wordt en hierdoor pijn gaat doen. Vullingen worden ook gebruikt om bijvoorbeeld het gat in uw tand na een wortelkanaalbehandeling (link) weer op te vullen.

Procedure – Plaatsen van vullingen

Het plaatsen van een vulling bestaat uit verschillende stappen met als doel het restaureren van uw tand of kies. De procedure van het plaatsen van een vulling ziet er als volgt uit:

1. Indien nodig, zorgt de tandarts eerst voor voldoende verdoving zodat de behandeling pijnvrij verloopt

2. De tandarts boort vervolgens het tandbederf weg zodat de bacteriën verdwijnen en er voldoende ruimte ontstaat voor het plaatsen van een vulling

3. De kies wordt schoon en droog gemaakt met behulp van verschillende instrumenten

4. De kies wordt geëtst zodat het tandweefsel ruw wordt, dit draagt bij aan een betere hechting van de vulling

5. Er wordt een lijmlaag gelegd en de vulling wordt in laagjes opgebouwd, de vulling wordt (ook in laagjes) uitgehard met behulp van een speciale blauwe lamp

6. De vulling wordt tenslotte afgewerkt met een boortje

Is het vullen van een gaatje pijnlijk?

Tandheelkunde Steehouder streeft naar een pijnvrije behandeling bij het plaatsen van een vulling. Het boren en vullen van een gaatje in uw gebit kan soms zonder verdoving, maar meestal kiest de tandarts ervoor om in overleg met u een plaatselijke verdoving te plaatsen zodat de behandeling pijnvrij is. Dit wordt gedaan omdat er mogelijk in de buurt van zenuwen en bloedvaten in uw kies wordt geboord, welke hierdoor geïrriteerd kunnen raken. Deze zenuwen en bloedvaten kunnen na het plaatsen van een vulling ook nog enige tijd gevoelig zijn voor warm en koud, dit zal in de meeste gevallen na enkele dagen tot enkele weken verdwijnen.

Vullingen bij Tandheelkunde Steehouder

Bij Tandheelkunde Steehouder wordt een vulling geplaatst door uw vaste behandelaar, die persoonlijk uw vragen beantwoord in de moderne tandartspraktijk gevestigd in Enter. Tandheelkunde Steehouder hecht waarde aan vriendelijkheid en een pijn- en angstvrije behandeling. Heeft u vragen, wilt u een afspraak maken of zich inschrijven als patiënt bij Tandheelkunde Steehouder? Neem dan telefonisch (0547-214011) of per e-mail (info@tandheelkundesteehouder.nl) contact met ons op of vul het online inschrijfformulier in.

Kosten

Een kies bestaat uit verschillende vlakken, de prijs voor het plaatsen van een vulling bij Tandheelkunde Steehouder is onder andere afhankelijk van het aantal vlakken waaraan gaatjes zijn ontstaan die gevuld moeten worden. Tandheelkunde Steehouder maakt gebruik van de standaard tarieven die zijn opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De tarieven voor vullingen vindt u hier.